A vállalatátvilágítás szerepe és jelentősége

Az üzleti életben több oka lehet a vállalatátvilágításnak. Egy társaság megvásárlása vagy akvizícíója előtt, hitelfelvételi folyamat során vagy éppen pályázati feltételek vizsgálata esetén alapvető jelentősége van az átvilágításnak, és szintén nélkülözhetetlen, amikor egy cég tulajdonosa, illetve új menedzsmentje átfogó képet szeretne kapni a szervezetéről.

A Perfect Answer szakmai tevékenyéségnek egyik alappillére a vállalatátvilágítás . A társaság tanácsadói széles körű gyakorlat birtokában, kifinomult szakmai módszertan segítségével valósítják meg vállalatok teljes átvilágítását, amellyel hozzájárulnak az átvilágított céget bemutató komplex kép megalkotásához.

Mikor van szükség a cégek átvilágítására?

Átvilágításra sort kell keríteni, amikor egy új tulajdonos, új vezetés szeretné megismerni a cég aktuális helyzetét. Az átvilágítás ugyancsak nélkülözhetetlen egy vállalat felvásárlása vagy akvizícíója előtt, ahogyan a hitelfelvétel és pályázati feltételek vizsgálata során is kiemelt jelentősége van. Az átvilágítás által megismert problémák sokszor nem kizárólag a haszonra vannak hatással, hanem akár a társaság mindennapi működőképességét és jövőképét is befolyásolják. Az átvilágítások jellemzően a jogi, a pénzügyi és az üzleti kérdéscsoportokat érintik.

Milyen területeket vizsgál a teljes vállalati átvilágítás?

A Perfect Answer tanácsadói a vállalatátvilágítás (due dilligence) során egy komplex, azaz a vállalat működésének minden részletét alaposan feltáró vizsgálatot végeznek.

A legfontosabb, a cég tevékenységének megismerése és szervezeti felépítésének elemzése. A másik alapvető lépés pedig a vizsgált társaság pénzügyi és likviditási helyzetének értékelése a rendelkezésre álló dokumentumok alapján (éves beszámolók, pénzügyi és számviteli adatok stb.). Emellett a vizsgálat kiterjedhet az egyéb releváns céges iratanyag elemzésére és értékelésére is.

Ugyancsak az átvilágítás tárgyát képezheti a cég piaci helyzetének vizsgálata is, melynek része a beszállítókkal és alvállalkozókkal kapcsolatos értékelés, a vásárlói, illetve ügyfélkapcsolatok, versenytársak, továbbá a kiszervezett tevékenységek minősítése (bérszámfejtés, könyvelés,

marketing stb.) is. Górcső alá kerülnek a vállalat peres ügyei, teljes HR-tevékenysége, engedélyei, a jogszabályok alkalmazásának és betartásának következetessége, létszám- és termelési adatai, szerződései és az alkalmazott informatikai, digitális rendszerek is.

Fontos, hogy minden vállalat helyzete egyedi, ezért a vizsgálati koncepciónak is testreszabottnak kell lennie. A Perfect Answer a rutinszerű vizsgálatok, sablonos megoldások helyett mindig az iparágra fókuszál és az adott cégre jellemző piaci körülményeket veszi figyelembe, illetve munkája során mindvégig a megbízója egyedi specifikus igényeit szolgálja ki.

Mi történik a céges átvilágítás végén?

Az átvilágítás eredménye olyan áttekintő elemzés, amely teljes egészében vagy az átvilágitott területre fókuszálva mutatja be a vizsgált társaságot. Az összegzés a szerződésben meghatározottak szerint részletesen, konkrét megállapítások felsorolásával elemzi az átvilágított céget. Ez az elemzés azonban nem csupán a felmerülő problémák azonosításában nyújt hatékony segítséget, mivel megoldási javaslat is kapcsolódhat ezekhez.

Melyek a vállalatátvilágítás előnyei?

Az átvilágítás feladata lehet az is, hogy a cég jövőbeli hatékony működését a lehetséges fejlesztési lehetőségeket javaslatokkal támogassa, azok alapjául szolgálhasson. A Perfect Answer az üzleti tanácsadás keretében a felmerült problémák megoldásában is támogatást biztosít.

Érdekli a Perfect Answer vállalatátvilágítás szolgáltatása? Keressen bennünket, hogy megismerhessük és bemutathassuk tevékenységi köreinket!