Környezeti fenntarthatóság és a belső ellenőrzés

Ha a környezetvédelemről beszélünk, nem elég pusztán a füstölő gyárkéményekre vagy a folyókba vezetett szennyvízre gondolni. A nehézipar világától távolabb álló cégek mindennapjaiban is számtalan olyan körülmény van, amely kárt okoz élőhelyünkben és ezzel együtt magának a cégnek is vesztességet okoz. A környezeti fenntarthatóság és a belső ellenőrzés szorosan összetartozó fogalmakká válhatnak. Az internal audit szolgáltatás arra is lehetőséget biztosíthat, hogy feltárják ezeket tényezőket, illetve megszüntessék azokat, amellyel költséghatékonyabbá és optimálisabbá is válik a működés.

Kétségtelen, hogy napjaink legnagyobb kihívását az emberiség számára a fenntarthatósági problémák jelentik, ezért napról napra nő a természeti környezet megóvásának a jelentősége. Sokat beszélünk az ipar, különösen az alapanyag-termelő vegyiparok, az energetika, az építőanyag-iparok környezetszennyező hatásairól. Nem elég azonban a súlyosan környezetszennyező üzemek felsorolása, hiszen éppen olyan környezetkárosító lehet akár egy belvárosi ingatlanközvetítő iroda is.

Pazarlás és környezetkárosítás a belső ellenőrzés fókuszában

 A vállalatok nem csak a gyártási és termelési tevékenységük során károsíthatják a természetet. A Perfect Answer tanácsadói számtalan olyan körülményre hívják fel a figyelmet, amelyek amellett, hogy pénzügyi kárt okoznak a vállalat tulajdonosainak, a környezetre is terhet rónak. A piaci tapasztalat szerint a környezettudatos vállalatirányítás kialakítását igen gyakran a szervezeti ellenállás, érdektelenség akadályozza meg.

Korábban rámutattunk, hogy egy vállalat életében hol folyik ki a pénz – néhány példát soroltunk fel, amelyet most környezetkárosító példákkal, esetekkel egészítünk ki.

Amikor feleslegesen ontja a nyomtató a papírt

A digitális eszközök fejlődése az irodákban, az ipar 4.0 technológiák bevezetése a gyárakban egyre több olyan lehetőséget biztosít, amelyek kiváltják a papíralapú dokumentációt. Mégis számtalan munkahely nyomtatói ontják feleslegesen – csak egy oldalra – kinyomtatott írásokat. Mindezt többnyire megszokásból. Sokan nem gondolnak bele, hogy a papír, a nyomtatópatron vagy akár maga a készülék is jelentős kiadást jelent egy cégnek.

Ha már elkerülhetetlen a papír felhasználása, akkor érdemes lehet gondolni arra is, hogy miként és hol lehet újra felhasználni.  A Perfect Answer hatékonyan rá tud mutatni azokra a folyamatokra, amiket digitalizálni lehet.

A termelés során keletkező selejt

Számtalan belső ellenőrzési vizsgálat mutathat rá, hogy egy gyártási tevékenység során értelmetlenül sok selejt keletkezhet. Ez egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig környezeti terhet is jelenthet. Egy belső ellenőr megmutathatja, hogy egyes üzemekben hol lehet a gyártási folyamatot racionalizálni, melynek részeként a termelés során keletkező selejt mennyisége is csökkenthető. Ugyanúgy sok vállalat esetében érdemes újragondolni a hulladékkezelés gyakorlatát és ellenőrzését is.

Drága ivóvíz műanyagpalackból

A Perfect Answer auditorait gyakran kínálják meg félliteres palackozott ásványvízzel a meetingek során. Kedves szokás, ami azonban a cég számára teljesen felesleges reprezentációs kiadás, és amely termeli a szennyező műanyag hulladékot. A kiadásokban is meglátszik, ha az irodákban kisebb palack helyett nagyobb kiszerelésben szereznek be vizet, de a legjobb a csapvíz. Olcsóbb és Magyarországon bárhol iható.

Céges autó

Egy korábbi posztban már írtunk arról, hogy a Perfect Answer ügyfelei között gyakori probléma a céges autó, a tankoló- és a taxikártya használata is. Gyakran előfordul, hogy munkavállalók nem kizárólag a munkavégzéshez használják, illetve nagyon magas az elhasznált üzemanyag mennyisége. A céges autóval vagy a taxi- és üzemanyagkártyával való visszaélés sokba kerül, amellett, hogy felesleges CO2 kibocsátással terheli a környezetet.

A környezettudatos vállaltirányítás kiépítésének az egyik első és legfontosabb lépése pontosan a professzionális belső ellenőrzés kialakítása, amely rámutat az ilyen pazarló folyamatokra és szokásokra is. A fent felsoroltak, csupán néhány példa. A környezeti fenntarthatósághoz ugyanúgy hozzájárulhat a gyártási folyamatok racionalizálása, a termelés során keletkező selejt csökkentése, illetve a hulladékkezelés tudatos újragondolása, vagy éppen a megújuló energiák alkalmazása is.

Az Ön cége is szembesült már a fenti problémákkal? Szükség lenne a vállalatán belüli vesztességet okozó és környezeti terhet jelentő folyamatok feltérképezésére? Belső ellenőrzési szolgáltatásokra lenne szükség? Tanácsadó bevonására lenne szükség? A Perfect Answer minden esetben hatékony segítséget nyújt ügyfeleinek!