Miért előnyős a kiszervezett belső ellenőrzés?

A professzionális belső ellenőrzési munka felkészült, szakértelemmel rendelkező tanácsadókat igényel. Az auditorok egyre összetettebb folyamatokkal, széleskörű tapasztalatot igénylő problémákkal szembesülnek. Függetlenül az iparágtól, a cég méretétől, egy jó belső ellenőr képes tájékozódni, elemezni és megállapításokat tenni a gyakran igen bonyolult és nehezen átlátható vállalati folyamatokban és működésben. Röviden összefoglaljuk, hogy a belső ellenőrzési szolgáltatások kiszervezése milyen előnyöket jelent a cégtulajdonosoknak és a vállalatok menedzsmentjének.

A vállalatoknak alapvetően két okból kifolyólag kell belső ellenőrzést végezniük a szervezetükön belül. Vannak cégek, amelyeket a jogszabályok köteleznek erre, illetve vannak társaságok, amelyek felismerik a tevékenység jelentőségét és szükségszerűségét: az internal audit szolgáltatások elősegítik a cégek teljesítményének javulását, a működési hatékonyságuk növelését és a költségeik csökkentését.

Bármilyen vállalat tulajdonosa vagy menedzsmentje szembesülhet olyan szituációval, például egy új kockázattal, vagy valamilyen visszaéléssel, amikor szükségessé válik az auditor szerepe. Különösen fontos lehet a belső átvilágítás a HR-területen, a szabálysértések és összeférhetetlenség feltárásban, a nem megfelelő banki és könyvelési kontrollok, vagy akár az ellenőrizetlen biztosítási, illetve banki költségek feltérképezésében. Többek között ezekről a témákról is írtunk már egy korábbi blogposztban. A belső ellenőrzés a legjobb lehetőség arra, hogy a megbízást adó vállalkozás megismerje a problémát és szembesüljön vele, illetve meg tudja azt oldani. A belső ellenőrzés eszközei arra adnak lehetőséget, hogy megtalálják, hol „folyik el” a pénz, illetve hol kell javítani az erőforrásokat kedvezőtlenül használó folyamatokat.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a leghatékonyabb megoldás a belső ellenőrzés kiszervezése, azaz egy tanácsadó társaság megbízása. Milyen előnyei is vannak a kiszervezésnek?

Objektív vizsgálat közös kávézások és cigiszünetek nélkül

A cég teakonyhái, vagy a dohányzásra kijelölt helyei fontos közösségi terek. De csak akkor, ha valóban a munkavállalói közösséget építik, és nem arra szolgálnak, hogy egyes dolgozók éppen azt beszéljék meg, miként védik a széküket és a saját érdekeiket, hogyan rejtsenek el vagy tussoljanak el egyes problémákat. Ezzel szemben a külsős tanácsadót nem lehet manipulálni, ő nem részese a vizsgált szervezetnek, így nem befolyásolják a cégen belül kialakult rossz szokások és az egyéb összefonódások sem. A munkatársak nem ismerik a vizsgálatot végzőt és így nem is befolyásolják a munkáját.  A külsős auditornak egyetlen érdeke van: a szakszerű, pontos és szigorú feltárás, amelynek köszönhetően objektív és hatékony marad a vizsgálat.

Rugalmasabb együttműködés

A külsős ellenőrök célja, a gyors és hatékony munka, nem pedig az „idő eltöltése”. A megbízó rugalmasabb keretszerződést is tud kötni egy kiszervezett internal audit szolgáltatóval. Egyes feladatok ad-hoc jelleggel is igénybe vehetők, másrészt az éves szerződések esetén is lehet optimalizálni az együttműködést.

Szolgáltatáscsomag

A kiszervezett ellenőrzés másik nagy előnye, hogy a megbízó egy professzionális csapatot szerződtet, melynek tanácsadói akár jogász, közgazdász, pénzügyi vagy IT-s végzettségek és gyakorlat birtokában állnak neki a munkának. Ideális esetben a team tagjai különféle szakterületen, iparágakban szereztek széleskörű tapasztalatot – ismerik a vállalatok működését és rájuk jellemző problémákat, kihívásokat illetve kockázatokat.

Profi tanácsadók járulékok nélkül

A kiszervezett belső ellenőrzés egyik legnagyobb előnye, hogy profi tanácsadók „állnak munkába”, ugyanakkor a megbízó cég valójában egy szolgáltatást vesz. Így nincsenek foglalkoztatói költségek, járulékok és nem kell szabadsággal vagy táppénzzel bajlódni. Röviden összefoglalva: jobban megéri kiszervezni, mint egy “belsős ellenőr” kollégát alkalmazni.

Nem kell irodát fenntartani, nincsenek telefonszámlák és eszközköltségek

Nem csak a foglalkoztatással összefüggő közterhek nem érintik azt a céget, amely kiszervezi a belső ellenőrzést. A vállalatnak nem kell irodát fenntartania a belső ellenőr számára, és eszközöket (telefon, számítógép stb.) sem kell vásárolnia. Ennek köszönhetően pedig kevesebb lesz a kiadás is.

Nincs még a vállalkozásában internal audit funkció vagy kiszervezné azt? Belső ellenőrzési szolgáltatásokra lenne szükség, de hiányoznak az erőforrások? Tanácsadó bevonására lenne szükség? A Perfect Answer minden esetben hatékony segítséget nyújt ügyfeleinek!